De geschiedenis van de tompouce

Eerste woord alinea 1

De geschiedenis van de tompouce, waar komt deze roze lekkernij vandaan? En wat is de geschiedenis van de trots van Tompouceonline.nl? Gelukkig hebben wij daar, als echte kenners, het antwoord op.

Klein duimpje en de geschiedenis van de tompouce

Geschiedenis van de tompouce

De tompouce is van oudsher een typisch Nederlands gebakje voorzien van: een laagje bladerdeeg, een dikke laag vanillebanketbakkersroom en afgesloten met weer een laagje bladerdeeg. Hiervan gingen de eerste exemplaren in Amsterdam over de toonbank. De inspiratie voor de tompouce kwam van General Tom Thumb die in 1844 en 1845 door Nederland reisde met zijn circus. Tom Thumb was niet lang van stuk (naar verloud slechts 63,5) en was daarom een regelrechte sensatie.

Enkele jaren later was er een Friese dwerg die begon op te treden onder de naam Admiraal Tom Pouce, waarin hij zich vermoedelijk had laten inspireren door Tom Thumb. Leuk detail: Tom Pouce staat in Nederlandse volkmond voor Klein Duimpje, wat de naam enigzins verklaarbaar maakt. 

Maar, vanwaar de naam tompouce?

Wat deze kleine mannen te maken hebben met de uiteindelijke overdracht van de naam op de tompouce is helaas niet bekend. Wel weten we dat in andere landen het gebak voornamelijk verkocht wordt onder namen waarin Napoleon verwerkt is. In de Verenigde Staten noemen ze de tompouce letterlijk ‘Napoleon’. Maar, dit verklaart natuurlijk nog niet waarom de tompouce hier dan, tompouce heet.

Om terug te gaan naar admiraal Tom Pouce: hij zou in zijn shows voornamelijk acts geven waarin hij Napoleon uitbeeldde. En laat dat nou net de naam zijn wat andere landen aan het gebaksel geven…

Millefeuille

Helaas is dit verhaal maar één kant van de waarheid. Waarschijnlijk heeft onze eigen Amsterdamse bakker de naam gegeven aan een al langer bestaand product, de van oorsprong Franse ‘millefeuille’. Dit gebakje bestaat uit meer dan 700 paneeltjes gelaagd bladerdeeg, met daartussen telkens een crème patissière. Dit bladerdeegproduct is onder diverse namen bekend over de hele wereld. In Vlaanderen wordt – ie ‘boekske’ of ‘glacéke’ genoemd. Het ‘boekske’ wordt er echter altijd afgewerkt met wit glazuur. Soms is hij vierkant in plaats van rechthoekig. In Frankrijk bestaan deze gebakjes waarschijnlijk al sinds 1651: toch wel een stuk eerder dan onze eigen bakkers.

In Italië zijn deze gebakjes bekend als ‘mille foglie’. De Italianen zijn ervan overtuigd dat dit gebak in Napels is ontstaan. Millefeuille wordt daarom ook wel een ‘Napoleonbaksel’ (daar hebben we Napoleon weer) genoemd. Alleen: volgens de Italianen is deze naam een verbastering van ‘Napels’ en heeft het niets met de Franse keizer te maken.

Iets om over na te denken als je je tanden weer eens in een van onze heerlijke varianten op de standaardtompouce zet! En of wij nou de ontdekkers zijn van de tompouce, milefeuille, of Napoleon: onze tompoezen worden er gelukkig niet minder lekker van.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Wil je meer weten over de geschiedenis van de tompouce? Of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op!

Heb jij na het lezen over de geschiedenis van de tompouce ook zo een zin gekregen in deze roze lekkernij? Bestel dan direct jouw favoriete tompouce via onze webshop!